На 30 май Православната църква отбелязва делото на Света Емилия.Тя е известна като

...
На 30 май Православната църква отбелязва делото на Света Емилия.Тя е известна като
Коментари Харесай

Празник е! Виж кои имена празнуват имен ден...

На 30 май Православната черква отбелязва делото на Света Емилия.

Тя е известна като благочестивата майка на св. Василий Велики и е една от първите, които освобождават своите плебеи и раздават имуществото си. Основава първия девически манастир и проповядва приятелство и тъждество.

Света Емилия произлиза от богат благороднически жанр.

Тя е майката на св. Василий Велики и на Св. Макрина, както и на още пет дъщери и трима синове. Двама от синовете ѝ — епископите Григорий Нисийски и Петър Севастийски са оповестени за православни светци.

Много огромно въздействие върху децата в фамилията оказва най-възрастната щерка на Емилия - Св. Макрина, която посредством своите беседи им внушава Божията обич и ги кара да се извърнат към чистия живот. След като децата ѝ напущат дома ѝ, св. Емилия и най-голямата ѝ щерка основават женски манастир.

Емилия разделя фамилното имущество сред децата си и освобождава робите и робините.

Много от освободените робини се причисляват към тях. Те се отхвърлят от света и по този начин се образува девически манастир, където те всички живеят под един покрив и разделят всичко по равно. Те живеят в примирение и обич и в тях няма нито яд, нито злоба, нито злоба, нито пренебрежение. Те се отхвърлят от суетата и тщеславието.

Славата им е в това, че никой не ги познава, благосъстоянието им – в нищетата, тяхната храна – въздържанието.

Самата Емилия претърпяла доста скърби в живота си, само че това я калило и тя била същинска християнска майка. Учела децата си на религия и нравственост не толкоз с директиви, колкото с персоналния си образец. Завършила живота си като монахиня в обителта, където щерка ѝ - преподобната Макрина, била игумения. По този метод Емилия доживява дълбока напреднала възраст. Когато умряла, по нейно предпочитание е заровена в дребен фамилен параклис при мъжа си и един от синовете ѝ. Обявена е за блажена.

Имен ден честват Емилия, Ема, Емил, Емилиан, Емилиян и др.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР